fallback

Кризата ще се отрази силно на работните места и при жените тази година

Първоначално бяха засегнати сектори, в които работят повече мъже, но тази година се очаква безработните жени да нараснат с 22 млн.

10:23 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата криза може да увеличи броя на безработните жени в света с до 22 млн. тази година, съобщи ВВС, позовавайки се на доклад на Международната организация на труда.

Кризата започна във финансовите сектори на най-богатите страни в света, засягайки работни места, традиционно доминирани от мъже.

Сега обаче безработицата се разпростира много извън тези сектори, се подчертава в доклада.

„Секторите, които първоначално бяха засегнати най-силно, бяха финансите, застраховането и недвижимите имоти, както и строителството и промишлеността, доминирани най-често от мъже. С разрастването на кризата обаче бяха засегнати и други сектори на икономиката, като услугите, продажбите на дребно, които в много развити страни се доминират от жени“, казва Джеф Джонсън, автор на доклада.

С отслабването на потребителското доверие традиционно женски професии като сервитьорка, продавач-консултант и други са силно повлияни.

От организацията са особено загрижени за жените в развиващите се страни. Те нямат социална защита и са много уязвими при икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още