fallback

Merill Lynch повиши прогнозата си за цената на благородните метали

Анализаторите на компанията очакват златото да стигне 1050 долара, а среброто да поскъпне до 14,50 долара за тройунция

09:32 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Анализаторите на бившата инвестиционна банка Merrill Lynch ревизираха нагоре прогнозите си за цените на благородните метали през тези и следващата година. Новите очаквания са златото да поскъпне с над 15 на сто, а среброто – с близо 32 на сто спрямо предходните оценки на Merrill.

Специалистите от финансовата институция, която бе придобита от Bank of America в края на миналата година с цел избягването на фалит, очакват цени на златото от около 1000 – 1050 долара за тройунция през тази и следващата година. Предишните им прогнози бяха за стойности в диапазона 875-900 долара за тройунция, което е с над 15 на сто по-ниско от новите оценки.

Прогнозата за цената на среброто е завишена още по-силно, като изгледите са с над 30 на сто по-високи. При предишни очаквания за 11 долара за тройунция, сега анализаторите очакват цени от 14,5 долара за тройунция тази година и 15 долара за тройунция през 2010 г.

„Смятаме, че перспективите пред благородните метали са повече от обещаващи. За това говорят увеличаващите се очаквания за ускоряване на инфлацията, насочването към ликвидни активи, негативният тренд на фондовите пазари и вълната от парични и фискални мерки от страна на правителството и централните банки“, се казва в прогнозата на Merrill.

Вчера златото отбеляза първи ръст в цената си за последните девет сесии, поскъпвайки с 2,3 на сто до 927,80 долара за тройунция. Среброто пък се търгува на нива от около 13,35 долара за тройунция.

Още по темата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 06.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още