fallback

Citigroup и GM потопиха американския пазар до 12-годишно дъно

Dow Jones Industrial Average загуби над 4% до най-ниско ниво на затваряне от април 1997 г.

23:15 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции се потопиха в четвъртък, като най-голямо влияние за спада оказаха банковият сектор и производителят на автомобили General Motors.

Dow Jones Industrial Average загуби над 4% до ниво от 6 594,44 пункта, което е най-ниско ниво на затваряне от април 1997 г. 

Nasdaq Composite отбеляза спад от 4% до 1299,59 пункта, а Standard & Poor's 500 се смъкна с 4,25% до 682,55 пункта, или с 56% под пика си през октомври 2007 г.

Според брокери, цитирани от MarketWatch, различни типове клиенти – от хедж фондове до индивидуални инвеститори – са взели решение днес за закриване на позиции предвид продължаващото обезценяване на акциите и опасенията за бъдещето на икономиката.

Водещи в разпродажбите бяха финансовите компании, като акциите на Citigroup за първи път в историята си слязоха под нивото от един долар по време на търговията. По позицията бе отбелязано дневно понижение от 11% до равнище на затваряне от 1,01 долара за брой.

Междувременно кредитната агенция Moody's Investors Service създаде натиск върху други две големи финансови институции - Wells Fargo и JPMorgan Chase, които досега се представяха сравнително стабилно в сравнение с много други конкурентни групи, пострадали от кредитната криза. 

Акциите на Wells Fargo паднаха с около 15% след изявление на агенцията, че преразглежда дългосрочния рейтинг на компанията и може и да го понижи, а книжата на JPMorgan загубиха 12%, като тук понижението на рейтинга се превърна във факт, а не остана само предупреждение.

Книжата на General Motors също рязко се обезцениха, губейки почти 18% от стойността си до 1,82 долара, след като изтече информация, че одиторите на компанията са изразили силни съмнения относно способността на производителя да продължи да оперира. 

Позицията на Wal-Mart Stores беше една от малкото, оцветили се в зелено – със скок на акциите на веригата от близо 3%. Компанията обяви по-добри продажби от очакванията за февруари, както и решение за разпределяне на по-висок дивидент.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още