fallback

Очакват 25% спад в производството на автомобили в Европа през 2009 г.

Според шефа на Renault правителствените решения, касаещи автомобилния пазар, е важно да се имат предвид, но не бива да се подценява и базовата ситуация на тенденция за спад

21:06 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските производители на автомобили ще произведат тази година с 25% по-малко коли спрямо 2008 г., прогнозира изпълнителният директор на Renault Карлос Гон, цитиран от френския вестник „Фигаро”.

По думите на Гон, който е и президент на Асоциацията на европейските автомобилостроители, продажбите на Стария континент ще се понижат с „малко по-малко от 25 на сто” на годишна база.

Според шефа на френската компания тези прогнози са валидни „само за момента”, защото „нещата се променят непрекъснато”. За да подкрепи това си твърдение, Гон посочва, че миналата седмица например предвижданията са били за спад на продажбите от 15 на сто.

Изразените тогава очаквания бяха коригирани след данните за пазара през февруари.

Във Франция, където, също както в Германия, бяха въведени субсидии за покупка на нов автомобил, въпреки всичко има спад от 13,1% в продажбите на нови коли на годишна база. Това обаче е доста добър резултат на фона на понижението от 49% на испанския пазар. В Германия пък държавните субсидии, които са и по-големи спрямо френските, увеличиха продажбите с над 21 на сто.

Според Гон правителствените решения, касаещи автомобилния пазар, е важно да се имат предвид, но не бива да се подценява и базовата ситуация на тенденция за спад. По думите му неговата компания „се подготвя за криза, която ще продължи от две до три години”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 15.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още