fallback

Откриха първата железопътна връзка между Лаос и Тайланд

Построяването на пътя по т.нар. Мост на приятелството е отнело 20 месеца и е финансирано от Тайланд

11:54 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Първата железопътна линия, свързваща Тайланд и Лаос, беше открита официално днес, съобщи АФП. Линията минава по мост над река Меконг и е дълга 3,5 км.

Построяването на пътя по т.нар. Мост на приятелството е отнело 20 месеца и е финансирано от Тайланд, като цената му е 197 млн. бата (8,4 млн. долара).

Два пътнически влака ще пътуват всеки ден по маршрута, който е с продължителност 30 минути за отиване и връщане.

По думите на говорителя на министерството на външните работи на Лаос линията е първата железопътна връзка, свързваща обградената от суша страна с външния свят. „Железопътната линия е много важна за страната“, е подчертал той. Преди единственият начин за износ е бил с камиони, което излиза много скъпо, а сега разходите за транспорт ще са по-ниски, пояснява говорителят.

Линията е част от датиращ още от 60-те години на миналия век план за свързване на Азия с железница, достигаща до Турция и Русия и на изток до Виетнам и Южна Корея. Изпълнението на плана обаче се бави от десетилетията на конфликти и обедняване на страните на континента. Все пак разпадането на Съветския съюз и отварянето на Китай за света дават шанс на идеята и през ноември 2006 г. 18 азиатски страни сключват споразумение за интегриране на континента чрез железопътна връзка.

Към момента Трансазиатската железопътна линия, която се осъществява и с подкрепата на ООН, има функциониращи близо 74 700 км, обслужващи 29 страни. Представители на ООН са заявили, че се надяват линията да бъде завършена до 10-15 години.

Новата линия ще свърза тайландския граничен град Нонг Кай и Таналенг в Лаос. От Таналенг до столицата на Лаос Виентян има още 9 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още