fallback

Кризата отчайва дори и бившите съпруги на банкерите

Много бивши съпруги на банкери са застрашени от значително понижение в стандарта на живот след развода

11:27 | 05.03.09 г.

Освен че превръща законните половинки на банкерите в „отчаяни съпруги“, световната финансова криза води до отчаяние и техните бивши партньорки. За такъв случай разказва BBC:

Обвинявайки финансовата реалност в Лондонското сити, инвестиционен банкер решава да сложи край на съдебния процес по уреждане на развода си.

Доминик Бокър-Инграм, бивш служител на Goldman Sachs, заявява пред апелативния съд в Съри, че е получил „обезсърчаващи новини“ за своя бонус. По думите му той не може да си позволи продължителен съдебен процес и ще уреди раздялата със съпругата си Катрин извън съда.

Мнението на бракоразводните адвокати е, че бившите съпруги все по-често ще бъдат ощетени заради намаленото възнаграждение на техните мъже.

Госпожа Бокър-Инграм се обръща към съда в опит да получи увеличение на обезщетението си с аргумента, че бившият й съпруг не я е информирал, че е търсил по-високо платена работа, когато първоначално е било постигнато споразумение по делото.

Адвокатът, представляващ банкера, обаче заявява пред съда, че не е необходимо започване на процес, тъй като преговорите са били стартирани и вече завършени от двете страни. По думите му това, което е провокирало извънсъдебното разрешаване на спора, е заплахата от допълнителни съдебни такси във време, когато съпругът търпи промяна във възнаграждението заради неблагоприятните икономически условия.

Двойката, която има две деца, първоначално е уредила развода си през 2006 г., когато Бокър-Инграм е получавал 100 хил. паунда годишна заплата, плюс бонуси и опции за придобиване на акции. Според решението Катрин е щяла да получи 75% дял от жилището им, заедно с издръжка от 55 хил. паунда годишно.

Сега собствеността върху жилището им ще бъде изцяло прехвърлено на бившата съпруга.

Заради рязкото понижения на възнагражденията в Ситито в комбинация с ефекта от глобалната рецесия много бивши съпруги са застрашени от значително понижение в стандарта на живот след развода, смята адвокатът Сандра Дейвис.

„Когато заплатите и бонуси бяха на върха си, съпругите бяха облагодетелствани от допълнителните средства, заработени от техните бивши партньори. По същия начин, сега те ще трябва да споделят и бремето от рязко намалените им доходи“, казва Дейвис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още