fallback

БНБ и други банки в региона разкритикуваха всяваната от Запада паника

Пет централни банки в ЦИЕ призоваха за по-голям контрол и за въздържане от спекулативни тези

15:03 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пет централни банки в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сред които и Българска народна банка (БНБ), излязоха с общо изявление в сряда, в което изразяват „безпокойство“ от разпространяваните напоследък предупреждения и спекулации относно рисковете, поемани от западни банки заради инвестициите им в региона.

Тези спекулации според финансовите институции са в основата на некоректни тези, които биха могли да навредят на региона, както и на цяла Европа, предава АФП.

„Подобни инициативи създават голям риск за репутацията на регулаторните органи, но най-вече за цялата финансова система, за които те отговарят“, се казва в изявлението на централните банки на Словакия, Чехия, Полша, Румъния и България.

Страховете за инвестициите на западните банки в ЦИЕ се появиха, след като няколко валути в страни от региона достигнаха рекордно ниски нива спрямо еврото.

Австрия, чиито банки са особено активни в ЦИЕ, дори подкрепи идеята за оказване на помощ на Източна Европа по време на среща на върха на ЕС в неделя в Бюрксел, но останалите страни отхвърлиха идеята за по-специално отношение към региона.

Финансовата криза засегна Централна и Източна Европа особено тежко, тъй като икономиките на страните в района са силно зависими от осигуряването на ликвидни потоци от Западна Европа – там, където изворите на ликвидност са пресъхнали, коментира АФП.

Въпреки това обаче, докато Унгария и Литва например са сериозно засегнати, то други от бившите комунистически страни устояват по-добре на външните влияния, отхвърляйки идеята за стандартизиран помощен план.

Според съобщението на петте централни банки всяка страна в региона „има свои специфични икономически и финансови особености и тези страни не образуват едно хомогенно цяло“.

Финансовите институции освен това призовават за координиран контрол от банките майки в Западна Европа върху поделенията си на Изток. Апелът идва седмица, след като група експерти на Европейската комисия препоръчаха засилване на информационния обмен и сътрудничеството на европейско ниво между различните надзорни институции.

В същото време от UniCredit SpA обявиха, че подразделенията им в Източна Европа продължават да се представят добре и ситуацията им е по-добра, отколкото се описва. От италианската банка добавят, че подкрепят подразделенията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още