fallback

Полша напира за бързо влизане в еврозоната

Правителството на страната заяви желанието си за бързо въвеждане на еврото след предложението предприсъединителния период да бъде намален

12:55 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Полша заяви желание за бързо приемане на страната в еврозоната, след като стана ясно, че лидерите на Европейския съюз обмислят съкращаването на двугодишния предприсъединителен период, в който държавите трябва да престоят при условията на валутния режим ERM2.

Декларацията на полското правителствто идва скоро след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, където някои от държавните ръководители дадоха индикации, че предложението за намаляването на предприсъединителния период се обмисля сериоано, пише Financial Times.

Подобно искане направи и България в лицето на премиера на страната Сергей Станишев, който е потърсил подкрепа на останалите държави в региона на Централна и Източна Европа за по-бързото приемане на единната валута и у нас.

Въпреки възможността за извличане на полза от евентуалното съкращаване на престоя в „чакалнята за еврото“, както се определя често валутния механизъм ERM2, Полша дава ясно да се разбере, че няма да подкрепи промяна на правилата на всяка цена.

Страната заяви желанието си за попадане в ERM2 в началото на второто тримесечие на годината в случай, че пазарните условия го позволят. Плановете на страната са единната валута да бъде приета през 2012 година.

Тази противоречива политика, която от една страна изисква съкращаването на предприсъединителните процедури, а от друга се обявява за спазване на сроковете и вече поетите ангажименти, се тълкува от анализаторите като стремеж на Полша да избегне асоцииирането с останалите страни от ЦИЕ.

Властите във Варшава, по подобие на чешките си колеги, се опитват категорично да покажат, че ЦИЕ не трябва да бъде разглеждана като единно цяло, а всяка държава трябва да бъде третирана самостоятелно. Причината за това е, че и Полша и Чехия смятат, че се намират в много по-добро положение от останалите държави от групата и затова искат да се разграничат от проблемите на останалите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още