fallback

S&P: 2009 година ще даде най-ниските дивиденти от 1938 година насам

Анализаторите очакват намаляването на дивидентите за акционерите в американски компании да бъде най-голямо от над 70 години

10:18 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиращите в американски акции са изправени пред съкращаване на дивидентите с най-големия размер за последните повече от 70 години. Повод за тези прогнози дават все по-честите съобщения от водещите компании, определяни като сини чипове, че се предвижда орязване на плащанията към акционерите с цел запазване на средства в балансите, пише FT, позовавайки се на анализ на S&P.

Вчера към групата на компаниите, намаляващи дивидентните плащания, се присъединиха банката HSBC, както и PNC Financial и International Paper. Всички те обявиха, че предвиждат да раздадат значително по-малък от предварително планирания дивидент, което доведе до сериозни разочарования сред инвеститорите и разпродажби на акциите им.

Промяната в плановете на споменатите компании нанесе пореден удар върху инвеститорското доверие, след като през миналата седмица то бе сериозно разклатено заради съобщение на General Electric, че тя ще намали дивидентите си. Компанията е известна като дружеството с най-големи дивиденти в САЩ, като средно раздава по 13 млрд. долара. Тази година плащанията за инвеститорите ще бъдат орязани до 4 млрд. долара, а редукцията на дивидента е първа за компанията от 1938 година насам.

Според анализаторите на S&P тази година дивидентите ще бъдат намалени с поне 22,6 на сто, което е най-голямото понижение от 1938 година досега. Това се обяснява от главния икономист в компанията Хауърд Силвърблат, според когото „кешът е критичен за компаниите в този момент и нуждата от него надделява над желанието да се изплащат дивиденти.

В настоящия момент очакваната дивидентна доходност на индекса S&P 500 е 4 на сто и се намира доста над доходността по десет годишните американски правителствени облигации. Спадът на индекса с над 20 на сто от началото на годината обаче кара анализаторите да очакват, че дивидентната доходност за 2009 година ще падне до 3,49 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още