fallback

Fitch понижи перспективата пред Унгария на „негативна“

Агенцията предупреждава, че кредитният рейтинг на унгарския държавен дълг може да бъде понижена

09:32 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Fitch Ratings промени перспективата пред кредитния рейтинг на унгарския държавен дълг от „стабилна“ на „негативна“, заявявайки, че получените от Международния валутен фонд и други институции заеми не са успели да върнат напълно доверието във финансовата стабилност на Източна Европа.

„Негативната перспектива отразява продължаващото влошаване на изгледите за бъдещото развитие на унгарската и европейската икономика, които заедно с продължаващия натиск върху бюджета и валутата на Унгария увеличават рисковете пред влошаване на профила на държавния и външен дълг повече, отколкото се очакваше при редукцията на кредитния рейтинг на страната през ниември“, обяснява Дейвид Хеслъм, директор във Fitch.

„Противни на нашите очаквания в онзи момент, финансовата помощ, дошла главно по линията на МВФ, все още не заздравява макроикономическата и финансовата стабилност на страната“, се казва в съобщение на рейтинговата агенция.

През ноември МВФ одобри отпускането на 15,7 млрд. долара на Унгария, които бяха част от съвместен финансов пакет, разработен заедно с ЕС и Световната банка, които предоставиха съответно 8,4 и 1,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 03.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още