fallback

Най-голямата банка в Европа планира увеличение на капитала със $17,7 млрд.

Британската HSBC обяви спад на печалбата от 70 на сто, уволнява 6 100 служители

11:00 | 02.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банка HSBC съобщи, че ще се опита да осъществи увеличение на капитала си в размер на 17,7 млрд. долара (12,5 млрд. лири), както и че ще предприеме затваряне на свои поделения. Освен това ръководителите на финансовата институция планират да освободят от работа 6 100 служители.

Всичко това стана ясно при публикуването на резултатите на банката за последното тримесечие на миналата година. За него HSBC, която е най-голямата банка в Европа, е реализирала печалба от 5,73 млрд. долара, което е с цели 70 на сто под постигнатите през същия период на 2007 година 19,1 млрд. долара.

Поради тази причина ръководителите на банката предвиждат някои промени в структурата на институцията, сред които са продажбата на бизнес единици и затваряне на поделения. Освен това дивидентът за акционерите за миналата година ще бъде намален с 29 на сто до 64 цента на акция.

Въпреки негативните резултати председателят на Борда на директорите на HSBC Стивън Грийн заявява, че банката е „добре капитализирана, ликвидна, и рентабилна”, предава АР. От началото на годината акциите на HSBC са поевинели с 26 на сто, което ги прави най-добре представящата се банка от петте финансови институции, попадащи в британския борсов индекс FTSE 350 Banks Index.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още