fallback

ЕС отхвърли призивите за помощ на страните от ЦИЕ

Лидерите на съюза отказаха да предоставят помощ на държавите от региона, както и да отпуснат средства за спасяване на автомобилостроителите

09:42 | 02.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от ЕС отхвърлиха предложението на Унгария за предоставяне на помощ в размер на 180 млрд. евро за страните от Централна и Източна Европа по време на срещата на върха, която се състоя през уикенда.

Освен това не беше постигнато и съгласие за подпомагане на автомобилния сектор тъй като надделяват притесненията относно допускане на прекомерни бюджетни дефицити, предава АР. Подкрепата за сектора, ако се появи нужда от такава, ще се осъществява самостоятелно от отделните държави, а не координирано, се разбраха лидерите.

Предложението на унгарския премиер Дюрчани за предоставяне на значителна финансова помощ за бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа беше отхвърлено категорично. Причината за искането на Дюрчани е отливът на инвестиции от ЦИЕ и драстичната обезценка на валутите от региона през последните месеци.

По прогнози на Европейската комисия икономиката на ЕС ще се свие с 1,8 на сто през 2009 година. Особено мрачни перспективи се очертават за доскорошния лидер по ръст Латвия, чиято икономика се очаква да се свие с 6,9 на сто. Полша, която е най-голямата от източноевропейските икономики пък по прогнози на Комисията ще отбележи спад от 2 на сто тази година.

Според Президента на ЕК Жозе Мануел Барозо държавите от ЦИЕ не се нуждаят от специално третиране, посочвайки, че може да се разчита на фондовете за подпомагане на растежа на ЕС, които са в размер на 15,4 млрд. евро, както и на ускореното предоставяне на други 7 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата.

Лидерите на страните от ЦИЕ се събраха преди срещата, за да предупредят Запада, че в Европа започват да се издигат нови стени на разделение. На срещата, в която са участвали правителствените ръководители на девет държави премиерът на България Сергей Станишев е помолил останалите страни от региона да подкрепят страната ни в искането й за по-бързо приемане в предприсъединителния режим за въвеждане на еврото ЕRM2.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още