fallback

Италия се чуди как да се справи с транспортните стачки

Общо над 500 е бил броят на транспортните стачки на национално или регионално ниво в Италия през 2008 г.

20:32 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Силвио Берлускони предложи в петък нови мерки за ограничаване на често организираните стачки в транспортния сектор на Италия. Протестите на заетите в транспорта всяка година сериозно нарушават пътния, въздушния и железопътния трафик.

Мерките, одобрени от кабинета, позволяват да се увеличат санкциите в случай на протест, за който не е дадено разрешение, предава AP. Освен това се предвижда затягане на правилата, по които малките синдикални организации могат изненадващо да организират стачни действия и да парализират транспорта.

През миналата година стачките около приватизацията на Alitalia доведоха до анулирането на стотици полети по време на коледните празници.

Общо над 500 е бил броят на транспортните стачки на национално или регионално ниво в Италия през 2008 г., показва статистиката на правителството.

С новите мерки само най-големите синдикати, представляващи поне 50% от служителите в един сектор, ще имат право да организират мащабни стачни действия.

Италианското правителство освен това се надява да успее да въведе практиката за „виртуална стачка”, при която работниците идат на работа, но се отказват от заплатата си, която работодателят, прибавяйки известна сума, дарява за благотворителни цели.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още