fallback

Румъния с молба за помощ към ЕС и МВФ?

Северните ни съседи може да поискат спасителни кредити от международните организации, заяви гуверньорът на централната банка

08:51 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънското правителство може да потърси кредитиране от Европейския съюз, Международния валутен фонд и други организации, за да се пребори с негативните ефекти на глобалната финансова криза, заяви гуверньорът на централната банка на северните ни съседи.

„Все още сме във фаза на оценяване на въпроса заедно с правителството и вероятно ще вземем решение следващата седмица“, е заявил Мугур Исареску пред журналисти вчера. „Водим разговори с МВФ и Европейската комисия. Вероятно ще има няколко кредита – финансов пакет от няколко източника“, казва ръководителят на централната банка, цитиран от Bloomberg.

Исареску заяви още, че Румъния може да потърси кредитиране и чрез съществуващите си договорености със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други кредитори. Той обаче отказа да съобщи сумата на заемите, която трябва да бъде договорена.

Правителството на Румъния си е поставило за цел да ограничи бюджетния дефицит до около 2 на сто от брутния вътрешен продукт през тази година, след като за 2008 година съотношението беше 5,2 на сто. Това вероятно ще се случи чрез замразяване на заплатите в държавния сектор. Официалните прогнози в страната са за ограничаване и на дефицита по текущата сметка от 13,2 на сто до 10,0 на сто от брутния вътрешен продукт.

Румъния, която през третото тримесечие на миналата година беше страната с най-висок икономически ръст в ЕС, предвижда остро забавяне на икономиката, поради което държавните приходи ще претърпят спад. В началото на месеца подобна прогноза направи и МВФ, като според анализаторите на организацията страната е изправена пред рецесия, а централната банка има ограничено поле за редукция на лихвения процент с цел стимулиране на икономиката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още