fallback

Първа тримесечна загуба за банковия сектор в САЩ от 18 години

Броят на финансовите институции в „проблемния списък“ на банковия регулатор се е увеличил с 47 на сто

22:55 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската банкова индустрия е отчела първата си тримесечна загуба през четвъртото тримесечие от 18 години, съобщи Bloomberg, позовавайки се на Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC).

Броят на финансовите институции, които са в „проблемния списък“ на агенцията, се е увеличил с 47 на сто до 252 през тримесечието от 171 за предходното.

От 2007 г. насам щатските банки и компании за търговия с ценни книжа са отписали активи за над 762 млрд. долара заради лоши кредити. По-рано днес президентът Барак Обама представи бюджетния си план, в който е включена и 750 млрд. долара допълнителна помощ за непредвидени случаи.

През четвъртото тримесечие банковата индустрия в САЩ е отчела загуба от 26,2 млрд. долара, което е първа тримесечна загуба след отчетения за четвъртото тримесечие на 1990 г. отрицателен финансов резултат от 2,3 млрд. долара.

Застрахованите от FDIC финансови институции имат обща чиста печалба за миналата година от 16,1 млрд. долара спрямо 100 млрд. долара за 2007 г. Това е най-слабата печалба от 1990 г. когато тя е възлизала на 11,3 млрд. долара.

Миналата година FDIC затвори 25 банки, включително Washington Mutual Inc., а досега тази година закритите банки са 14.

От отделни доклади на министерството на търговията и на труда стана ясно, че компаниите в страната съкращават работни места, както и поръчките си с по-бърз темп от очакваното, което дава сигнал, че икономиката може да се свие по-рязко през това тримесечие от прогнозираното.

Поръчките на дълготрайни стоки са намалели през януари с 5,2 на сто, което е два пъти повече от очакваното, а първоначални молби за помощи за безработица през миналата седмица са подали 667 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още