fallback

Кудрин: Русия ще има спад на БВП дори и при 55 долара за барел петрол

Руският финансов министър е подчертал, че „такива високи цени на петрола, като през 2008 г., не се прогнозират в близките 3-5 години"

12:41 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия за тази година ще бъде по-малък от предходната, дори и при цена на петрола от 55 долара за барел, е заявил днес вицепремиерът и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, цитиран от РИА Новости.

По думите му „дори ако цената на петрола през 2009 г. се покачи над 44 долара за барел, до 50-55 долара за барел, то БВП на Русия пак ще пада”.

Финансовият министър е обяснил, че „сега Русия наблюдава световната икономическа тенденция и е зависима от нея, но дори в близките три години повишението на приходите на страната няма да е голямо спрямо настоящата година”.

Кудрин е посочил, че от началото на кризата е започнала корекция в развитието на руската икономика и в течение на 3-5 години „тя бавно ще се издига”.

Същевременно финансовият министър е подчертал, че „такива високи цени на петрола като през 2008 г. не се прогнозират в близките 3-5 години”. Алексей Кудрин обаче веднага е направил уговорката, че никой и никога не може точно да предскаже цените на нефта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още