fallback

RBS очаква фрапираща загуба, бившият й шеф с пенсия от 650 хил. лири

На Острова почва разследване на пенсионния фонд на банката, в който има заделени 16 млн. само за въпросния екс-началник

09:41 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) за пореден път попадна във фокуса на медийното внимание, като отново бяха поднесени разочароващи новини. Едната от тях е свързана с очакваната загуба от 28 млрд. лири, която трябва да бъде обявена днес, а другата – с финансов скандал по отношение на размера на пенсията на бившия изпълнителен директор на банката Фред Гуудуин.

Днес се очаква финансовата институция да публикува резултатите си за 2008 година, като в предварителните очаквания, които бяха оповестени преди около месец, се говореше за отрицателен резултат от 28 млрд. лири. В случай че това се окаже вярно, то RBS ще се превърне в рекордьор по загуби на Острова.

Анализаторите очакват днес да бъдат съобщени и подробности около схемите за защита на активите на банката, която е приготвило британското правителство. По информация на CNBC разговорите между шефовете на институцията и правителството са продължили и през изминалата нощ.

Дискусията е била посветена на това колко голяма загуба може да поеме банката, каква помощ трябва да окаже държавата и по какъв начин да се увеличи кредитирането към фирмите и домакинствата. Очаква се кредитът от държавата отново да бъде срещу емисия привилегировани акции с опция за конвертиране, както се случи и при предишните подпомагания.

До момента британското правителство е вложило средства в доста голям размер, като в замяна делът му в капитала на RBS достига 70 на сто.

Другата новина, с която RBS попадна в медийното полезрение, са разкритията около пенсионните схеми на финансовата институция. От тях стана ясно, че бившият изпълнителен директор на банката Фред Гуудуин трябва да получава пенсия в размер на цели 650 хил. лири месечно.

Разкритията показаха, че Гуудуин, който е едва на 50-годишна възраст, е заделил средства в размер на 16 млн. лири, с които да му се изплаща възнаграждение още след напускането на поста си. Специалистът не е изпълнителен директор на RBS от миналата година, когато бе освободен заради слабите резултати на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още