fallback

OTP може да изпита недостиг на 1,2 млрд. евро до две години

В момента OTP няма достатъчно капитал, за да се справи с лоши заеми, коментират анализатори

11:41 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Унгарската банка OTP Bank Nyrt. може да бъде изправена пред недостиг на капитал в размер на 1,2 млрд. евро в период от две години, се казва в анализ на Bank of America, цитиран от Bloomberg.

„Не смятаме, че в момента OTP има достатъчно капитал, за да се справи с лоши заеми“, коментират анализаторите, като намаляват оценката си за акциите на банката на 1222 форинта от 2318 форинта.

Унгарската централна банка очаква икономиката на страната да се свие с 3,5 на сто тази година. OTP води преговори за участие в нея на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), след като унгарската банка обяви спад от 97 на сто в печалбата си за четвъртото тримесечие.

Някои от основните пазари на OTP - унгарският, украинският и сръбският, бяха принудени да потърсят помощ от международни институции, а рейтингът на Русия и България беше намален. Ако Украйна не може да обслужва задълженията си, нуждата на OTP от капитал може да надмине настоящата оценка, смятат анализаторите на Bank of America.

Акциите на OTP са загубили 44 на сто тази година, което е най-лошото представяне в основния унгарски индекс BUX, който се е понижил с 16 на сто за периода.

Банката планира да влее 150 млн. долара в украинското си подразделение.

От ЕБВР пък още не са решили под каква форма да е участието им в OTP. На 16 февруари от банката заявиха, че са готови да инвестират 500 млн. евро в украински банки, за да им помогнат да се справят с кризата.

У нас OTP е собственик на Банка ДСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още