fallback

Драстични разпродажби запратиха S&P 500 и Dow Jones на 12-годишно дъно*

Индексите заличиха по около 3,5 на сто от стойността си в днешната сесия

23:05 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата седмица в САЩ стартира с разпродажби, предизвикани от недоверието на пазарите относно способността на американското правителство да се справи с предизвикателствата на кризата. Този път сред понижаващите се акции не са представителите на финансовия сектор, тъй като властите обявиха нова програма за подпомагане на финансовата система.

Значителен спад регистрираха технологичните компании, тъй като Morgan Stanley разпространи доклад, според който технологичния сектор е сред най-податливия на негативни влияние сегмент на икономиката. В резултат пазарната капитализация на Hewlett-Packard и Intel падна с по над пет на сто.

На другия полюс са финансовите компании. Сред обявяването на нова програма за кредитиране и поемането на ангажимент за недопускане на фалит на никоя систематично важна финансова институция, пазарната капитализация на Bank of America се повишава с 9,5 на сто, а тази на Citigroup – с 19 на сто.

Новата седмица започна с ново дъно за индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average, се смъкна с 3,4 на сто (251 пункта) до 7 114 пункта, което не се се е случвало от май1997 година досега. За последните шест дни пък инедексът отбеляза най-дългата негативна серия от октомври 2008 година досега

Широкият индекс S&P 500 падна с 3,5 на сто до 743 пункта, като това е най-ниското ниво от април 1997 година. Технологичният индекс Nasdaq Composite изгуби 3,7 на сто до 1 388 пункта.

*Актуално към 23:00 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още