fallback

Японски кредитор потърси защита от фалит

SFCG е най-голямата японска публична компания, потърсила протекция от близо седем години

12:46 | 23.02.09 г.

Японският кредитор SFCG е потърсил защита от фалит с дългове в размер на 338 млрд. йени (3,6 млрд. долара), предава BBC. 

Това е най-голямата японска публична компания, потърсила защита от близо седем години.

Фирмата се фокусира върху кредитиране на дребния бизнес, но нейният крах би означавал допълнително затягане на кредитите в японската икономика.

Новината идва след публикуването на доклад на Tokyo Shoko Research през януари, според който фалитите при публичните компании са достигнали рекорд от 35 за една година до края на март 2008 г. - най-много след Втората световна война.

Повечето от тези компании са започнали да потъват, след като банките затегнаха политиките си за финансиране и се смята, че фалитът на SFCG би довел до нова вълна на ограничаване на отпускането на заеми.

„Провалът на SFCG може да се превърне в първа фаза на втората вълна на финансовата криза,“ смятат от Mitsubishi UFJ Securities.

SFCG е теглила заеми от чуждестранни банки, сред които и Lehman Brothers, но е била изправена пред невъзстановими загуби от кредити, обезпечени с имоти, опуснати на малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още