fallback

Европа се обяви за стриктен контрол на финансовия пазар

Регулация и контрол трябва да се извършват и върху хедж фондовете, смятат ръководителите на Германия, Франция и Великобритания

10:01 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на европейските държави от Групата на 20-те – Великобритания, Франция и Германия, се споразумяха за регулация и контрол на всички участници на пазара, включително спекулативните инвестиционни фондове (хедж фондовете), съобщи Dnes.bg.

Становището на европейските държави е, че никой финансов пазар, продукт или участник на пазарите не може да действа без регулация и контрол.

Никоя от страните участнички не е оспорила пряката регулация на хедж фондовете.

Тези фондове, срещу които редовно се отправят обвинения заради непрозрачността им, в не малка степен допринесоха за международната финансова криза, коментира агенцията.

Срещата през уикенда в Берлин на европейските държави в Г-20 (групата на най-развитите и на най-бързо развиващите се икономики) бе по покана на германския канцлер Ангела Меркел.

Целта е да се набележи общ подход на Европа към преустройството на финансовата система и мерките срещу кризата преди срещата на върха на групата през април в Лондон.

Освен канцлерът Ангела Меркел и германският министър на финансите Пеер Щайнбрюк, в срещата участваха колегите им от Великобритания, Франция и Италия.

Испания и Холандия също бяха поканени, както и председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още