fallback

Saab потърси защита от кредитори, иска пълна независимост от GM

Шведската група ще потърси финансиране както от частни, така и от държавни източници

13:07 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Шведският производител на автомобили Saab Automobile AB, подразделение на General Motors (GM), подаде молба за защита от кредиторите си, за да може да се реорганизира. От компанията са заявили, че ще търсят начини да станат изцяло независими от GM, съобщи Dow Jones.

От Saab се надяват за три месеца благодарение на съдебните процедури да станат функционираща компания, изцяло независима от собственика си GM, който изпитва силни затруднения. За тази цел шведската група ще потърси финансиране както от частни, така и от държавни източници.

В сряда шведското правителство отхвърли молбата на GM за отпускане на помощ на Saab.

Преди няколко дни от Saab поискаха заем в размер на около 5 млрд. шведски крони (456 млн. евро) от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Според Йоран Хаглунд, главен преговарящ от страна на шведското правителство с автомобилната индустрия, ЕИБ най-вероятно анулира молбата на Saab за заем при искане за защита от кредитори.

Правителството на Швеция няколко пъти е заявявало, че не иска да притежава дялове в автомобилни компании. Все пак е възможно то да осигури спешен заем или евентуално да гарантира отпуснат от ЕИБ заем за Saab, след като компанията се реорганизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още