fallback

ФБР връчи обвинението на финансиста Станфорд във Вирджиния

Уличеният в измама милиардер не се е укривал и не е беглец, казват от органите на реда

09:40 | 20.02.09 г.

Агенти на ФБР са връчили официалната жалба на тексаския милиардер Робърт Алън Станфорд, уличен в измама на стойност 8 млрд. долара, в четвъртък във Вирджиния, съобщи Ройтерс.

Говорител на ФБР е пояснил, че бюрото е действало съгласно разпореждане на щатската комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC) и че Станфорд не е арестуван. Срещу него не е повдигнато обвинение в престъпление.

Служител на органите на реда е казал, че Станфорд урежда предаването на паспорта си. Финансистът има двойно гражданство – в САЩ и Антигуа - и има къщи в Щатите и в Карибите.

Местоположението на 58-годишният Стандфорд предизвика масови спекулации, след като той не отговори на призовка от SEC във връзка с въпроси за дейността на компанията му.

Във вторник комисията повдигна гражданско обвинение в Далас, Тексас, срещу Станфорд, двама негови колеги, Stanford International Bank Ltd, Stanford Group Co и Stanford Capital Management LLC, като ги обвини в „огромна продължаваща измама“. Впоследствие към делото са привлечени също и Stanford Financial Group и Stanford Financial Group Bldg Inc.

Не става ясно откъде ФБР е научило, че Станфорд е във Вирджиния, но служители на органите на реда казват, че той не се е укривал и не е беглец.

Станфорд е намерен в района на Фредерикбург, Вирджиния, на около 50 мили (80 км) южно от Вашингтон.

Вчера стана известно също, че милиардерът е раздал политически дарения на стойност над 7 млрд. долара през последните години.

Скандалът със Станфорд предизвика масово теглене на депозити в няколко държави в Латинска Америка, а пет държави в региона предприеха действия срещу компании, собственост на милиардера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още