fallback

И Норвегия няма да устои на кризата, очаква се спад на БВП тази година

Ако се изключат природният газ и петролът, както и морският транспорт, БВП на страната за четвъртото тримесечие се е свил с 0,2%

18:09 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на Норвегия ще се свие с 1,7% тази година заради ефекта от кризата и световния икономически спад, съобщи АФП, позовавайки се на норвежкото статистическо бюро. От статистиката не очакват истинско възстановяване на икономиката преди 2011 г.

През четвъртото тримесечие скандинавската страна избегна спада на икономиката, отчитайки ръст на БВП с 1,3% благодарение на увеличеното производство на петрол и природен газ. Страната е един от основните световни износители на тези суровини. Ако те се изключат заедно с морския транспорт, БВП на Норвегия за тримесечието се е свил с 0,2%.

Смята се, че брутният вътрешен продукт на страната, изчислен без да се взимат предвид енергийните суровини и морския транспорт, е по-точен индикатор за икономическото състояние на Норвегия, тъй като производството на петрол и газ представлява близо 25% от БВП на страната, но в него са заети не повече от 1% от активното население.

„Финансовата криза и последиците за световната икономика водят до спад на икономическата активност в Норвегия, като най-негативен ефект се наблюдава при секторите, насочени към износ“, се подчертава в съобщението на статистическото бюро.

„Строгите мерки на данъчната и монетарната политика вероятно няма да предотвратят свиването на БВП, без природния газ и петрола и морския транспорт, през 2009 г.“, се казва още в документа.

С наближаването на изборите на 14 септември правителството обяви множество планове, всеки на стойност милиарди евро, за спасяване на банковия сектор, размразяване на кредитирането и възстановяване на икономиката.

Централната банка от своя страна рязко понижи основната лихва – от 5,75 на сто през октомври до 2,5% към момента.

За 2010 г. от статистиката очакват леко възстановяване с ръст от 0,9% на БВП, а за 2011 и 2012 засилване на растежа съответно с 2,6% и 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още