fallback

Венецуела пое контрола над местна банка на Алън Станфорд

Пет държави в Латинска Америка предприеха действия срещу компании, собственост на тексаския милиардер Алън Станфорд

18:12 | 19.02.09 г.

Пет държави в Латинска Америка предприеха действия срещу компании, собственост на тексаския милиардер Алън Станфорд, обвинен от щатските власти в измами на стойност 8 млрд. долара, обобщава Ройтерс.

Венецуела пое контрола над местна банка, собственост на Станфорд, е съобщил днес финансовият министър на страната Али Родригес, цитиран от агенцията. „Взехме решение да поемем контрола“, казва Родригес и добавя, че правителството ще се опита бързо да продаде банката.

В последните дни вложителите в банката се притесниха, че проблемите в Stanford International Bank ще засегнат и Stanford Bank Venezuela и започнаха да изтеглят парите си от малката местна банка, въпреки че активите на компанията са отделни, обясняват представители на сектора. В няколко държави в региона започна масово теглене на депозити.

Според банкови служители проблемите на една от най-малките търговски банки във Венецуела, която прави депозити и отпуска заеми само в местната валута, надали ще причинят големи смущения в сектора.

Правителството се опита да успокои вложителите вчера, като заяви, че банката е стабилна. Имиджът й обаче вече бе съсипан от връзката със собственика й и така се стига до намесата на държавата

Президентът на страната Уго Чавес, който обвинява за проблемите в банковата система капиталистическата алчност, заяви миналата година, че по-скоро ще изземе всяка банка, която закъса, вместо да я спасява.

Ходът във Венецуела идва след няколко подобни мерки в региона.

Регулаторите в Панама поеха контрола над местен филиал на Станфорд, а местното подразделение на Stanford Financial Group преустанови дейността си на фондовата борса в Колумбия. В Еквадор бе спряна дейността на брокерска компания, свързана с групата.

Националнатата комисия за надзор на компаниите и финансовия пазар в Перу обяви днес, че спира за 30 дни дейностите на Stanford Group Peru, която е посредник на фондовата борса в Лима.

Във вторник Станфорд беше обвинен в „огромна измама“, свързана със Stanford International Bank, както и с базираните в Хюстън негови компании за инвестиционно посредничество и инвестиции.

Същевременно властите се опитват да открият милиардера, чието местоположение остава неизвестно, предаде АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 19.02.09 г.
fallback
Още от Свят виж още