fallback

Чавес планира пак да допусне чужди инвеститори в петролния сектор

Повишените разходи за петролен проект карат държавата да търси варианти за сътрудничество с чуждестранни компании

15:07 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Венецуела планира да увеличи добива си на петрол с поне 12% в съвместна компания с чуждестранни инвеститори. Проектът за повишаване на добива ще струва два пъти повече, отколкото правителството е предполагало преди време, става ясно от конфиденциален документ, цитиран от Bloomberg.

Документът е бил качен погрешка на официален сайт на венецуелските власти и впоследствие свален, предава агенцията.

С проекта се предвижда до седем години дневните добиви на петрол в страната, които сега са 3 млн. барела, да се повишат с 400 хил. барела. Според цитирания документ начинанието вече се оценява на 18,4 млрд. долара, докато предишни прогнози на енергийния и петролен министър Рафаел Рамирес от юни миналата година са били за стойност от 8 млрд. долара.

Новите оценки идват след спад от 76% в цената на петрола от рекордните му нива през юли и на фона на решения в сектора за отлагане на проучвания на петролни находища по света – от Канада до Кувейт, предвид глобалната кредитна криза.

Ако плановете за съвместна компания бъдат изпълнени, това ще е първо участие на чужди инвеститори в петролния бизнес в страната след национализацията на петролните активи с решение на президента Уго Чавес през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 19.02.09 г.
fallback
Още от Свят виж още