fallback

Цената на петрола твърдо под 35 долара за барел

Очаквания за нов ръст в запасите и ново понижение на потреблението натискат котировките

09:35 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се задържа твърдо под 35 долара за барел. Основните причини за това са неясните все още ефекти от предложения вчера нов план на президента на САЩ Барак Обама за подпомагане на ипотечния пазар, както и прогнозите за нов ръст на петролните запаси на най-голямата световна икономика.

Според Американския петролен институт през последната седмица запасите от петрол в САЩ са нараснали с 1,6 млн. барела до общо 345,8 млн. барела. В същото време институтът отчита и понижаване на потреблението на горива с 3,1 на сто до средно 19,5 млн. барела дневно.

Днес се очакват и официалните данни на енергийното министерство, които също вероятно ще покажат ръст в запасите и спад в потреблението, пише Bloomberg.

Цената на петрола с доставка през март се понижи с 0,9 на сто вчера до цена на затваряне 34,62 долара за барел. Към момента в азиатската търговия суровината добавя минималните 8 цента до 34,70 долара за барел. Срокът за сключване на контракти с доставка през март изтича утре, което прави по-активна търговията с априлските фючърси.

Те поевтиняха с 2,9 на сто вчера, приключвайки търговската сесия при 37,41 долара за барел. Тази сутрин цената им се понижава незначително до около 37,60 долара за барел.

В Лондон априлските фючърси за Брент понижиха цената си с 3,6 на сто вчера до 39,55 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 26 декември насам. Към момента котировките възстановяват около 1 на сто до 39,93 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още