fallback

Волатилна сесия без ясна посока в САЩ заради поредицата новини

Американският пазар бе залят от поредица събития, като в крайна сметка индексите не успяха да намерят еднаква посока на движение

23:14 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия в САЩ премина особено бурно, като индексите приключиха разнопосочно, след като никоя от поредицата новини и изказвания на водещи фигури не успя да даде ясна посока на настроенията.

Сред основните новини, които определяха днешното развитие на сесията бяха обявеният от президента на страната Барак Обама нов пакет от мерки за подпомагане на ипотечния пазар. В него се предвижда наливането на още до 275 млрд. долара във финансовите институции, обслужващи сектора, както и под формата на отстъпки за кредитополучателите.

Негативните новини днес дойдоха именно от сектора на недвижимите имоти, след като стана ясно, че новопостроените жилища и издадените разрешителни за строеж са паднали до ново дъно. Освен това през януари статистиката отчита нов спад на индустриалното производство в САЩ.

Днес стана ясно още, че Федералният резерв на САЩ е понижил драстично очакванията си за развитието на американската икономика. Централните банкери очакват да бъде отбелязан икономически спад в размер между 0,5 и 1,3 на сто тази година, тъй като безработицата расте рязко, а пазара на жилища не показва признаци на стабилизация.

За сравнение, през октомври миналата година Фед обяви, че най-лошият сценарий предвижда свиване на икономиката с 0,2 на сто, а според оптимистичните очаквания се предвиждаше ръст на брутния вътрешен продукт с 1,1 на сто.

Според документите от последната среща на Фед, централните банкери очакват инфлацията в страната да остане на извънредно ниските си нива поне до края на 2010, а може би дори и през 2011 година. Това е и една от причините ръководителят на институцията Бен Бернанке да заяви, че не очаква прекомерното отпускане на средства от държавата да доведе след себе си висока инфлация  с оглед настоящата пазарна ситуация.

В крайна сметка след изключително волатилна сесия, в рамките на която индексите на няколко пъти преминаха от положителна към отрицателна територия и обратно, търговията приключи с минимални изменения на основните борсови показатели.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се оцвети в зелено, прибавяйки минималните 3 пункта до 7 555 пункта. В рамките на търговията бенчмаркът падна под психологическата бариера от 7 500 пункта, но мечките не успяха да удържат позициите си.

Широкият борсов показател S&P 500 понижи стойността си с 0,1 на сто, за да завърши при 788,42 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite изгуби 0,2 на сто до 1 468 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още