fallback

GM иска още 16,6 млрд. долара помощ от САЩ, Chrysler - още 5 млрд. долара

От GM ще съкратят още 47 хил. служители, ангажирани в световните операции на компанията

09:41 | 18.02.09 г.

Американският автомобилен производител General Motors помоли САЩ за нов заем от 16,6 млрд. долара, което ще увеличи повече от двойно помощта, предоставена на компанията до момента, предава Bloomberg. От компанията са съобщили, че се нуждаят от тези средства следващия месец, за да могат да оцелеят, докато разпродават марки и съкращават още 47 хил. работни позиции в цял свят. 

От Chrysler, другият автомобилопроизводител, получил правителствена помощ, пък ще потърсят още 5 млрд. долара от държавата и ще освободят още 3 хил. служители освен досега освободените 32 хил.

Вчера беше крайният срок, в който двете компании трябваше да представят доклади относно напредъка в операциите по преструктуриране. Производителите трябва да покажат до края на март, че могат да реализират печалба, за да имат право да задържат отпуснатите им досега от държавата средства в размер на 17,4 млрд. долара.

Финансовият министър на страната Тимъти Гайтнър заяви, че ще започне да разглежда плановете по-късно тази седмица, когато той и главният икономически съветник на президента Барак Обама - Лорънс Съмърс, ще свикат специална група за контрол над автомобилните компании.

Поне още 9,1 млрд. долара заем е необходим за приключване на преструктурирането, казват от GM и тази сума може да достигне 16,6 млрд. долара, в случай че икономическите условия се влошат още. От декември насам GM е получила 13,4 млрд. долара.

Плановете на GM включват затварянето на пет фабрики в САЩ до 2012 г., предстоящо решение дали да затвори фабриката за производство на модела Hummer до края на март и намаляване на заплатите с още 30% за четиримата най-старши служители, като главният изпълнителен директор Рик Уегънър вече работи за един долар годишно.

Производството на автомобилите Saturn ще бъде преустановено през 2011 г., ако марката не е продадена, поясняват от компанията. В случай че някои инвеститори представят предложение, от GM “ще бъдат отворени“ за продажба или отделяне на поделението от компанията майка.

Фабриката за производство на Saab ще премине през преструктуриране по силата на шведските закони за несъстоятелност без помощта на шведското правителство.

В световен мащаб намаляването на работната сила на GM ще възлезе на 19% от персонала от общо 244 500 души.

GM и Chrysler отново отхвърлиха идеята за процедура по несъстоятелност. От GM са разглеждали три сценария за фалит, чиято цена е била от порядъка на 100 млрд. долара, и всички те са били по-малко благоприятни в сравнение с процедура по спасяване на компанията.

Според оценки на Chrysler ликвидацията на компанията ще струва 2 до 3 млн. работни места.

От GM са в етап на преговори с правителствата на Канада, Германия, Великобритания, Швеция и Тайланд за помощ от 6 млрд. долара до 2010 г. От компанията казват, че ще се нуждаят от тези средства, да за може да поддържат определени операции извън САЩ.

В Европа компанията цели съкращаване на 1,2 млрд. долара разходи. Световната рецесия е принудила компанията да замрази плановете си за производство на среден размер пикапи и автомобили с дизелов двигател в Тайланд. Освен това плановете за експанзия в Индия са били спрени заради спада на продажбите под прогнозните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още