fallback

Ирландците по-склонни да приемат Лисабонския договор заради кризата

Сега 51% от ирландците биха казали „да“ при гласуването на договора, който беше отхвърлен на референдум през юни с 53% "против"

16:18 | 17.02.09 г.

Финансовата криза може да има и благоприятен ефект от гледна точка на поддръжниците на европейската интеграция: тя тласка ирландците все повече към подкрепа на Европейския съюз, след като миналата година те отхвърлиха с референдум Лисабонския договор, пише Wall Street Journal. 

Нова анкета показва, че настроенията в Ирландия са се наклонили в подкрепа на Лисабонския договор, който, ако бъде приет, ще осигури на страните от съюза постоянен президент и дипломатически услуги освен другите промени.

През юни ирландските гласоподаватели отхвърлиха договора с 53% на 46%. Анкетата, публикувана от Irish Times, показва че сега 51% от анкетираните са готови да гласуват „за“ новия вариант на договора, а 33% ще кажат „не“. Останалата част не са взели все още решение. Ирландското правителство планира до проведе повторен референдум до края на октомври.

Причина за промяната, според анализаторите, е че избирателите в Ирландия видяха какво се случи на друга островна държава – Исландия, която претърпя валутен срив и фалит в резултат на финансовата криза.

Основната разлика, която спасява Ирландия от тази съдба, е членството й в еврозоната. Исландските банки са теглили заеми в евро и британски лири и централната банка не успя да конвертира исландски крони в тези валути, за да ги спаси. Това не стои като проблем в Ирландия, въпреки че ирландските банки също имат пасиви, които силно превишават брутния вътрешен продукт на страната.

„Мисля, че доминиращият фактор тук е просто страхът“, казва Гевин Барет от University College Dublin. „Всеки тук е наясно какво се случи с Исландия.“

След десетилетен бум в момента икономиката на Ирландия е в безпорядък. Цените на недвижимите имоти се понижават, бюджетният дефицит се увеличава, а банките изпитват затруднения.

Блокирането на Лисабонския договор не засяга членството на страната в еврозоната. Въпреки това опасенията относно това какво би се случило с Ирландия, ако не беше част от тази зона, засилват аргументите в полза на по-тясна интеграция с ЕС.

„Все повече ирландците осъзнават, че да се изолираме от Европа е много опасно и, естествено, икономическото забавяне подчертава това“, казва Дик Рош, ирландският министър по европейските въпроси.

Привържениците на Лисабонския договор винаги са твърдели, че Ирландия се нуждае от икономическите предимства, които участието в общия пазар на ЕС й дават, особено от еврото. Миналата година, преди кризата да се разрази в страната, това послание беше пренебрегнато заради притесненията, че ЕС ще посегне на области, в които Ирландия цени своята независимост, като военния неутралитет и корпоративния данък.

Проучването на Irish Times е установило, че 80% от анкетираните вярват, че е по-добре да са част от ЕС „в настоящата криза“, а 13% смятат, че е по-добре да не са част от него.

Ирландия беше единствената страна, провела референдум по повод на Лисабонския договор, и решението удиви другите правителства от съюза. За да може да влезе в сила, всички 27 държави трябва да ратифицират пакта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още