fallback

Инвеститорското доверие в Германия с най-висок ръст от 15 години

Индексът на очакванията на инвеститори и анализатори отчете по-голям ръст от очакванията

15:22 | 17.02.09 г.

През февруари месец доверието на инвеститорите в Германия отчете най-голям ръст за последните 15 години, след като правителството предприе спешни мерки за стабилизиране на икономиката, а Европейската централна банка даде ясни сигнали, че ще продължи да понижава основната лихва в еврозоната.

Индексът на очакванията на инвеститори и анализатори, разработен от Центъра за европейски икономически изследвания – ZEW, се повиши до минус 5,8 от минус 31 през януари. Това представлява най-голямото наваксване на индикатора от 1993 година и най-голямата стойност от юли 2007 г. Според очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, индикаторът трябваше да възлезе на минус 25.

“Очаквахме значително подобрение, но резултатът е дори по-добър”, коментира пред Bloomberg икономистът от Commerzbank Ралф Солвийн. “Анализаторите виждат, че текущата ситуация е катастрофална и не може да се влоши повече от това и все повече очакват подобрение”, добави той.

Брутният вътрешен продукт на Германия се понижи с 2,1% през четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо третото, което бе най-голямото свиване от 22 години. Според прогнозата на Меджународния валутен фонд БВП на Германия за тази година ще отчете спад от 2,5 на сто.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще изразходи 80 млрд. евро тази и следващата година като част от план за съживяване на икономиката.

Днес вторият по големина производител на луксозни коли Daimler AG обяви загуба за четвъртото тримесечие от 1,5 млрд. евро и прогнозира, че продажбите на марката Mercedes-Benz ще отчетат спад от 10 на сто през 2009.

Днес германският бенчмарк DAX се понижи с 2,3 на сто до 4 272 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още