fallback

GM обмисля затваряне или продажба на четири фабрики в Европа

Стъпката е част от плана за съкращаване на разходите, твърдят запознати

12:53 | 17.02.09 г.

General Motors обмисля затварянето или продажбата на четири европейски фабрики, за да може да изпълни изискванията за отпускането на спасителната държавна помощ, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознат източник. 

Фабриките, управлявани от подразделението Opel на GM в белгийския град Антверпен и германския Бохум може да бъдат затворени, а фабриката в Айзенах, Германия може да бъде продадена в стремежа на GM да понижи разходите си с 1,5 млрд. долара. Плановете на компанията все още не са обявени официално. Продажба или закриване очаква и фабриката на GM в Тролхетан, Швеция, където се произвежда моделът Saab.

До края на деня GM трябва да предаде доклад на министъра на финансите Тимъти Гайтнър относно напредъка си в посока съкращаване на разходите за труд и дълговете си, за да може да задържи правителствената помощ от 13,4 млрд. долара. Производителят търси също кредитни гаранции за 3 млрд. евро от европейските правителства, според профсъюзните представители на GM в региона, които казват, че средствата ще бъдат използвани за възраждане или ускоряване на плановете за разработване на нови модели.

Моделите Opel, Saab и Vauxhall се произвеждат в девет фабрики в четири страни членки на Европейския съюз. Закриванията ще целят намаляване на капацитета с 1 млн. превозни средства.

От Европейския форум на служителите на GM казват, че производителят трябва да продаде Opel и Vauxhall, тъй като плановете да задържи или реорганизира европейските си фабрики ги излага на риск от затваряне.

Продажбата или затварянето на базираната в английския град Лутън Vauxhall и на фабриката на Opel в немския град Рюселсхайм, както и продажбата на Saab ще са „единствената разумна и възможна опция“ за запазване на производството на марките и работните места, казват от групата.

GM трябва да представи план, който да е приемлив за шведските власти, казва говорител на шведското правителство.

Германия обмисля закупуването на дял от Opel в опит да отдели поделението от компанията-майка, съобщи немският Westdeutsche Allgemeine Zeitung, цитирайки анонимни източници.

Китайската автомобилна компания Sichuan Auto Industry Group пък преговаря за изкупуване на подразделението за производство на модела Hummer на GM, по информация на ДПА.

От GM обаче отказват да коментират предположенията за възможно затваряне на фабрики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още