fallback

Moody's: Загуби в Източна Европа заплашват рейтинга на западните банки

Банки от няколко страни в Западна Европа са предоставили 84% от всички западни кредити за региона, а кризата може да доведе до необслужването им

11:14 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банки от Австрия, Швеция, Италия, Германия, Франция, Белгия и други водещи европейски икономики са изправени пред перспектива за понижаване на кредитния си рейтинг заради инвестиции в Източна Европа, съобщи рейтинговата агенция Moody's. Това се дължи на факта, че страните от региона изпитват значителни проблеми заради кризата и икономиките им отслабват.

Финансовите институции от посочените държави притежават 84 на сто от всички заеми на западните страни в региона. В същото време държавите от Източна Европа регистрират все по-големи икономически проблеми, като вече се стигна до отпускане на помощ от страна на Международния валутен фонд за Латвия, Унгария, Сърбия и Украйна.

Средства за подпомагане от страна на МВФ биха могли да бъдат предоставени още на България, Румъния, Литва и Естония, се казва в анализ на Capital Economics, цитиран от Bloomberg.

Банките от Източна Европа, които са собственост на финансови институции като австрийската Raiffeisen Zentralbank, шведската Swedbank и други вероятно ще попаднат под натиск, който би могъл да отслаби състоянието и на техните банки-майки, се казва в анализ на Moody's, разпространен днес.

„Спадът в Източна Европа ще бъде по-остър като следствие от външната зависимост на много държави към капитал от западноевропейските банки“, смята анализаторът на Moody's Рейнълд Леергерсте.

Западните банки биха могли да станат по-селективни в подкрепата на своите дъщерни институции и „банките в страни, които са изправени пред по-висок системен риск може да се изправят пред ограничена подкрепа“, се казва в доклада.

Правителствата от Западна Европа може да създадат нови правила за осигуряване на това, че със средствата, получени като държавна помощ, няма да бъдат подпомагани чужди дъщерни институции. От друга страна обаче ограничаването на подкрепата за поделенията би могла да понижи доверието към банките-майки, смятат анализаторите.

В Австрия, чиято банкова система е „най-силно изложена“ към Централна и Източна Европа, се намират два от най-големите кредитори за ЦИЕ – RZB е реализирала 79 на сто от печалбата си преди данъци за 2007 година в Източна Европа чрез своята Raiffeisen International Bank Holding, а Erste Group е спечелила 65 на сто от печалбата си преди данъци в страни като Румъния, Чехия и Словакия.

Erste Bank в момента се намира в процес на разговори с правителството за получаване на държавна помощ на стойност 2,7 млрд. евро, а RZB e отправила молба за получаване на 1,75 млрд. евро.

През декември австрийските банки, заедно с италианските UniCredit и Intesa SanPaolo, френската Societe Generale и белгийската KBC поискаха от Европейския съюз да предостави финансова помощ на поделенията им в Източна Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още