fallback

Калифорния уволнява 20 хил. служители при провал на преговорите за бюджета

Провалът на преговорите за приемане на бюджет може да доведе до съкращения на голям брой държавни работни места

10:16 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският щат Калифорния, който е на път да изпадне в неплатежоспособност, ако бюджетът му не бъде приет скоро, може да прибегне до съкращаване на 20 хил. държавни служители, заяви вчера говорителят на губернатора Арнолд Шварценегер, предава CNBC.

Съобщението идва ден, след като преговорите за изготвяне на бюджет на стойност 40 млрд. долара почти пропаднаха, тъй като според опозицията средства в такъв размер биха довели до голям дефицит. За да бъде преодолян той, трябва да се предприемат мерки за увеличаване на данъците и ограничаване на разходите, смятат противниците на бюджета.

„При липсата на бюджет губернаторът има отговорността да осъществи спестяване на средства по всеки възможен начин. За съжаление това е важно решение“, казва говорителят Аарон МакЛиър.

Предизвестия за съкращение ще получат около 20 на сто от заетите в публичния сектор, като според плановете ще бъдат освободени заети от всички сектори. Техните работни места ще бъдат закрити през юни в подготовка за началото на новата фискална година, която стартира на 1 юли.

Заради кризата Калифорния, която е най-гъсто населеният американски щат и притежаващ осмата по големина икономика в целия свят, преживява драматичен спад на приходите си. Това се дължи на увеличена безработица, замиране на сделките с недвижими имоти и спад на потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още