fallback

Total: Производството на петрол е близо до максималната си точка

Добивът на суровината става все по-скъп, а настоящите цени ограничават инвестициите

16:18 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Светът никога няма да бъде способен да произвежда повече от 89 млн. барела петрол дневно, предупреди ръководителят на третата по големина енергийна компания в Европа – Total, визирайки високите разходи за добив в райони като Канада и рестрикциите в страни като Иран и Ирак.

Кристоф дьо Маржри, който стои начело на френската компания за добив и преработка на петрол и газ, заяви, че е ревизирал прогнозата си за производство на петрол за 2015 година надолу с поне 4 млн. барела дневно заради настоящата икономическа криза и срива в цените на петрола, пише FT.

Той отбелязва, че държавните петролни компании, които контролират огромната част от петрола в света, и независимите производители, които играят ключова роля за намирането на нови източници, са „значително ограничени в способността си да финансират инвестициите си в настоящата (финансова) ситуация“.

Цената на петрола падна от рекордните 147 долара за барел през юли миналата година до около 35 долара за барел днес при консумация от средно 84 млн. барела на ден. Тази година потреблението на петрол се очаква да се понижи спрямо нивото си от миналата година.

Маржри предупреждава, че пренасищането с петрол, причинено от драматичния спад в търсенето, ще бъде краткосрочно и че с оглед финансовата криза в дългосрочен план търсенето ще остане ограничено от предлагането. Преди три години Международната агенция по енергетика направи прогноза, че потреблението ще надхвърли 130 млн. барела дневно до 2025 година. Оттогава организацията понижи очакванията си до малко над 100 млн. барела дневно до 2030 година.

Отлагането и отказването на проекти за добив на петрол от пясъците в Алберта и Ориноко, Венецуела, които са скъпи и трудни за осъществяване с оглед запазването на околната среда проекти, в които участва Total, ще доведат до спад на доставките с 1,5 млн. барела дневно в сравнение с количеството, което би било произвеждано, ако цените се бяха запазили високи.

Останалата част от ревизиите в прогнозата на Total се дължи на песимистични очаквания относно политическата ситуация в Ирак и Иран, които притежават съответно третите и вторите по големина петролни залежи в света.

Същевременно Маржри очаква по-бърз спад в производството от старите петролни полета, като тези в Северно море. На по-ниските ценови равнища за компаниите ще бъде трудно да се приспособят към по-високите разходи за поддържане на дейността и добива от тези полета.

Изпълнителният директор на Total от доста време се проявява като защитник на продължаване на инвестициите, а не на повтарянето на грешките от предишни бизнес цикли, когато са понижавани разходи до такава степен, че индустрията е била неспособна да посрещне глобалното търсене, когато икономиката се е възстановявала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още