fallback

Китай се сдоби с още минни активи в чужбина

Китай се възползва от срива в цените на суровините, като се „прицелва“ в задлъжнели компании с необходимост от финансиране

10:52 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската държавна компания China Minmetals е постигнала споразумение за закупуването на задлъжнялата австралийска група OZ Minerals Ltd. за 2,6 млрд. австралийски долара (1,7 млрд. щатски долара).

По този начин Китай придобива мини за мед, цинк и злато в Азия само седмица, след като закупи активи на минния гигант Rio Tinto Group, пише Bloomberg.

China Minmetals ще плати 82,5 цента за акция на OZ Minerals, което е с 50 на сто повече от цената по време на последната им търговия на 27 ноември. Офертата се препоръчва от борда на OZ Minerals, която е вторият по големина световен производител на цинк.

Китай се възползва от срива в цените на суровините, за да се подсигури с ресурси от цял свят, като се „прицелва“ в задлъжнели компании с необходимост от финансиране. Миналата седмица държавната Aluminum Corp. of China постигна споразумение за инвестиция на стойност 19,5 млрд. долара в Rio Tinto.

Китайски компании са отправили оферти за най-малко 18 млрд. долара миналата година за закупуване на минни активи по цял свят.

Търговията с акциите на OZ Minerals, която се опитваше да рефинансира дълга си, е спряна от 1 декември. От утре търговията с книжата ще бъде възстановена на австралийската фондова борса.

Minmetals ще изплати всичките задължения на OZ Minerals, ако стане изцяло собственик на компанията. Транзакцията трябва да бъде одобрена от банкерите на OZ Minerals и от австралийското правителство.

OZ Minerals оперира мини в Австралия, Лаос и на остров Тасмания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още