fallback

Чавес спечели ключова битка, може да управлява неограничено дълго

След провеждането на референдум във Венецуела ограничението за брой президентски мандати отпада

09:17 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Венецуелският президент Уго Чавес печели ключовия референдум за отпадане на ограничението пред броя мандати, които може да управлява държавният глава на страната. Това разчиства пътя му към неограничено дълго управление, пише ВВС.

При 94 на сто обработени гласове, 54 на сто от гражданите на Венецуела са се обявили за отпадане на ограничението от два президентски мандата, показват данните на Националния електорален съвет. Това може да се тълкува като сигурен знак, че президентът на страната ще може да управлява и след 2012 година, когато изтича настоящият му мандат.

По думите на Чавес, който е инициатор на референдума, „страната се нуждае от това той да остане начело“ и след 2012 година, за да бъде сигурно, че ще бъде осъществена „социалистическата революция на Венецуела“, добавя ВВС.

„Вратите пред бъдещето са широко отворени. През 2012 година ще има президентски избори и ако Господ не реши друго или хората не решат друго, този войник вече е кандидат“, е заявил Чавес от балкона на своята резиденция след обявяването на резултатите.

Според опозицията с днешното си решение гражданите на страната предоставят прекалено много власт в ръцете на президентската институция.

Решението е важно и от гледна точка на чуждестранните инвеститори и петролния пазар, тъй като Венецуела е основен играч в рамките на ОПЕК и има непримиримо отношение към капитализма и политиката на Западните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още