fallback

Гласуваха най-големия икономически пакет в следвоенната история на Германия

Парламентът прие на първо четене 50 млрд. евро за инвестиции, данъчни отстъпки и детски надбавки

17:02 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немският парламент одобри втори план на правителството за насърчаване на икономиката в условията на тежката икономическа криза. Законопроектът за наливане на 50 млрд. евро бе приет на първо четене днес, предава вестник FAZ.

Планът е най-мащабната програма за подкрепа на икономиката от времето след края на Втората световна война досега, като се очаква сумата от 50 млрд. евро да бъде разпределена в няколко насоки. Предвиждат се данъчни отстъпки, помощи за отглеждане на деца, както и инвестиции в икономиката. Един от важните пунктове на плана е предоставянето на 2 500 евро на всеки, който бракува стария си автомобил.

При защитата на предложения план финансовият министър на Германия Пеер Щайнбрюк е заявил, че заедно с вече заделените средства за по-рано приетите мерки за борба с кризата, общата стойност на мерките до 2010 година ще възлезе на 4 на сто от брутния вътрешен продукт на най-голямата икономика в еврозоната.

Приемането на плана, което е станало въпреки несъгласието на опозиционните сили, идва в деня, когато статистическите служби разпространиха новината, че икономиката на Германия е отбелязала най-големия си спад от поне 20 години през последното тримесечие на миналата година.

Тогава брутният вътрешен продукт се е понижил с 2,1 на сто, което не се е случвало от 1987 година досега. Това е довело и до отрицателен ръст в еврозоната като цяло и там е измерено свиване на икономиката от 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още