fallback

Икономиката на еврозоната с най-голям спад от 13 години

Понижението за четвъртото тримесечие е 1,5%. На годишна база БВП пада с 1,2%, което е единственият спад, откакто има статистика

12:37 | 13.02.09 г.

Икономиката на страните от еврозоната отчете спад през четвъртото тримесечие на миналата година от 1,5 на сто спрямо третото тримесечие, което представлява най-голям спад за последните 13 години.

Свиването на икономическата активност в страните, ползващи еврото като валутна единица, се оказа по-голямо от очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за 1,3 на сто намаление на БВП.

На годишна база БВП на еврозоната отчете спад от 1,2%, което е единственият спад на годишна база откакто съществува статистика за икономиката на еврозоната (1995 г.).

Данните за икономическата активност поставят под натиск Европейската централна банка за намаление на основната лихва. В момента основният лихвен процент в еврозоната е 2 на сто, а следващото заседание на ЕЦБ е на 5 март.

Днес излязоха данни и за икономиките на Германия и Франция, които се свиха съответно с 2,1 и 1,2 на сто през четвъртото тримесечие спрямо третото.

По прогнози на Международния валутен фонд, тази година икономиката на еврозоната ще се свие с 2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още