fallback

Икономиката на Китай започва да се стабилизира заради спасителния план

Китай ще бъде първата от водещите икономики, която се възстановява от кризата, коментират анализатори

10:11 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мерките за подкрепа на икономиката в Китай вече започват да действат и страната показва сигнали на стабилизация, смятат някои от водещите анализатори. Властите в Пекин одобриха пакет на стойност 4 трлн. юана (585 млрд. долара) през есента на 2008 г. и веднага се заеха да го осъществяват.

Водещи анализатори, анкетирани от Bloomberg, смятат, че третата по големина икономика в света ще отбележи икономически ръст от 6,3 на сто през първото тримесечие на годината, което би било най-слабият резултат от 1999 г. насам. През второто тримесечие обаче икономиката ще ускори темпа си до 6,6 на сто, смятат специалистите.

Властите в Китай правят опити да предотвратят по-сериозна криза в икономиката, тъй като забавянето на растежа вече е струвало на страната съкращението на 20 млн. души и увеличен риск от социално недоволство заради спада в износа и кризата на жилищния пазар. Това ги накара да разработят проект за насърчаване на растежа, в който се предвижда засилено строителство на жп линии и жилища.

Това от своя страна е подкрепило цената на желязната руда, оказало е помощ на индустриалното производство и е спомогнало за отпускането на рекордните 237 млрд. долара нови кредити през януари.

„Изглежда Китай ще бъде първата от водещите икономики, която се възстановява от настоящата глобална криза“, смята Лу Тинг от Merrill Lynch в Хонконг. „Китай е единствената икономика в света, където се наблюдава значителен ръст на кредитирането за фирмите и домакинствата след септември 2008 г., когато финансовата криза почти доведе до срив“, казва специалистът.

Планът на правителството, който беше оповестен през ноември, вече набира сила. Проекти като построяването на държавни жилища за 3,5 млрд. юана в Шанхай и други провинции започнаха още през декември, когато е бил стартиран и строежът на три нови железопътни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още