fallback

Цената на петрола падна под 36 долара за барел

Запасите от горива в САЩ продължават да растат, което поражда опасения, че търсенето не спира да се понижава

09:19 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължава с низходящото си движение, след като през последните дни изгуби над 5 на сто от цената си. Поредните разпродажби на суровината дойдоха след данните, че запасите от суровината в САЩ са отбелязали нов ръст, което доведе до опасения, че търсенето продължава да пада.

Ежеседмичният доклад на енергийното министерство на САЩ показа, че запасите от петрол са се увеличили с цели 4,7 млн. барела, което е над предварителните прогнози за ръст с 3,4 млн. барела. В резултат през последните шест седмици запасите са нараснали с цели 30 млн. барела, пише АР.

Увеличението на запасите води след себе си прогнози за нов спад в търсенето на горива в САЩ. Вчера в Париж пък бе представена нова прогноза за понижение на търсенето на петрол тази година, като според Международната агенция по енергетика то ще се свие с 570 хил. барела под предходните очаквания до 84,7 млн. барела дневно.

Вчера в САЩ петролните контракти с доставка през март поевтиняха с 1,61 долара до 35,94 долара за барел. Впоследствие цената остава относително стабилна и се повишава с минималните 6 цента до 36 долара за барел в азиатската сесия.

В Лондон пък Брентът към момента поскъпва доста по-категорично, прибавяйки 1,5 на сто към вчерашното си затваряне до 44,93 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още