fallback

Жена на осъден за измама в хедж фонд призна, че е помогнала за бягството му

Престъпникът инсценирал самоубийството си в деня, преди да започне присъдата му по повод на измамата

09:37 | 12.02.09 г.

Дебра Райън, приятелката на Самюъл Израел III, който беше осъден за измама на стойност 400 млн. долара, свързана с колапса на хеджфонда Bayou Group, призна пред съда, че е помогнала за неговото бягство, пише CNBC. 

Израел е обвинен в инсцениране на самоубийството си, оставяйки автомобила си на мост с думите „Самоубийството е безболезнено“, написани върху предното стъкло, в деня, в който е трябвало да започне неговата 20-годишна присъда. Той се призна за виновен през 2005 г. по обвинение, че е укрил 400 млн. долара загуби във вече несъществуващия фонд Bayou Group.

„Нощта, преди да се предаде, Сам ме събуди и ме помоли да му помогна да избяга“, казва Райън пред съда. „Знаех, че това не е правилно“.

Райън е арестувана на 19 юни и обвинена, че е съдействала на Израел. По думите й те са се уговорили да се срещнат в автосервиз на 7 юни, където му е помогнала да прикачи скутер към задната част на автомобила, оборудван като каравана.

Райън освен това е предала на полицията бележка, в която Израел пише, че ще се самоубие. Седмица по-късно полицията установява, че самоубийство не е имало.

Присъдата на Райън ще е между 4 и 10 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още