fallback

За покупката на полската фондова борса ще се състезават четири чужди борси

През 2008 г. на полската фондова борса са се листвали 94 нови фирми

18:25 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

За участие в преговорите за покупка на мажоритарен пакет акции от полската държавна фондова борса Warsaw Stock Exchange (WSE) ще бъдат поканени четирима чуждестранни участника - NYSE Euronext, Nasdaq OMX Group Inc., London Stock Exchange Group Plc и Deutsche Boerse AG, съобщи зам.-министърът на финансите на Полша Михал Чижевски, цитиран от Bloomberg.

По думите на Чижевски ключов момент в преговорите ще бъде предложената цена за борсата. Важен фактор при избора ще бъде също стратегията за по-нататъшното разширение на дейността на WSE.

Полската държава възнамерява да продаде от 51% до 73,82% от акциите на WSE, оставяйки за себе си не по-малко от 25% плюс 1 акция.

През 2008 г. на полската фондова борса са се листвали 94 нови компании, което е втори резултат в Европа по този показател, след Лондонската борса, привлякла 99 нови емитента.

Варшавската борса, по данни на Bloomberg, се намира на 18-то място в Европа по пазарна капитализация на листваните на нея компании – общо 68 млрд. долара. На нея се търгуват книжата на 373 компании, включително 25 чуждестранни.

През 2007 г. WSE купи дял от румънския пазар за фючърси, като имаше интерес и към БФБ-София. Освен това през юли миналата година Варшавската борса придоби 25% от украинската борса Innex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още