fallback

Петролът надолу с 5% заради съмненията относно спасителния план

Котировките на черното злато минаха под 38 долара за барел, потъвайки в унисон с фондовите пазари

09:23 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се понижи рязко вчера, тъй като пазарите започват да губят вяра в способността на спасителните планове, които се приемат в САЩ, да помогнат за възстановяване на икономиката.

В изказване от вчера американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че „се проучва широк рейндж от различни подходи“ за спасяване на кредиторите. Министърът призова правителството да приеме програми за финансиране, насочени към насърчаване на кредитирането и целящи да се справят с токсичните активи на банките, което може да струва на държавата 2 трлн. долара, предава Bloomberg.

Вчера Сенатът одобри нов план за стимулиране на икономиката, който възлиза на 838 млрд. долара. За окончателното му влизане в сила той трябва да бъде одобрен и от долната камара на американския президент и да бъде ратифициран от президента Барак Обама.

Недоверието в успеха на тези мерки срути цената на петрола с 5,1 на сто до 37,55 долара за барел вчера на борсата в Ню Йорк. Това е най-ниската цена на затваряне на търговията от 16 януари насам и същевременно най-рязък спад след 27 януари.

Впоследствие черното злато успя да напредне с 1,4 на сто по време на търговската сесия в Азия и котировките му стигнаха до 38,08 долара за барел.

Новината за плановете не беше приета добре и от фондовите пазари, като борсовите индекси в САЩ потънаха с по над 4 на сто, а постепенно разпродажбите се пренесоха и в Азия.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент понижи цената си с 3,1 на сто до 44,61 долара за барел. Към момента черното злато възстановява част от изгубеното, като мартенските фючърси поскъпват с 1,1 на сто до 45,09 долара за барел. По този начин добиваният в Северно море петрол се търгува с премия от над 7 долара спрямо лекия американски петрол, търгуван в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още