fallback

Силен спад на американските акции след подробности за спасителния план

Индексите потънаха след изказване на финансовия министър, според когото мерките за финансовата система може да са на стойност $1,5 трлн.

23:09 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Aмериканските пазари отбелязаха значителни понижения във вторник, реагирайки на последните обявени намерения на администрацията на Барак Обама за подкрепа на икономиката. След разкриването на дългоочакваните подробности около мерките за икономиката последва същият негативизъм, както и при предишните осем пъти, в които американското правителство е обявявало стъпки за започналата през октомври 2007 г. криза.

В изказването си финансовият министър Тимъти Гайтнър заяви, че спасителната програма за тежко засегнатата американска финансова система може да достигне стойност от 1,5 трлн. долара, разпределени в частни и държавни фондове. Парите ще бъдат използвани най-вече за придобиване на т.нар. „токсични активи”, които застанаха в основата на финансовата криза.

Друга програма на Федералния резерв е насочена към осигуряването на лесен достъп до кредити за покупка на автомобил, улесняване на студентите за получаване на заем, както и улеснени условия за други потребителски кредити.

Като трета мярка се предвижда директна помощ на най-големите банки в страната.

Освен това Сенатът одобри във вторник финансовите стимули за 838 млрд. долара, включваши данъчни облекчения, разходи за инфраструктурни проекти и помощ за щати в затруднено финансово положение. Финалната версия на пакета от мерки, които според Обама са крайно нужни на Америка, трябва да бъде разискван в Камарата на представителите.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 завършиха сесията със сривове от над 4,5%, повлияни от изказването на финансовия министър, а Nasdaq Composite потъна с близо 4 на сто.

„Истината е, че икономическите стимули няма да проработят, ако компаниите и хората не могат да получават кредити, и финансовият план няма да проработи, ако икономиката не се подобри”, коментира анализатор, цитиран от MarketWatch, изразявайки общия скептизицъм относно предвидените спасителни мерки за страната.

На червено приключиха търговията и повечето пазари в Европа. Френският CAC40 се понижи с 3,6%, немският DAX падна с 3,5%, а британският FTSE 100 загуби 2,19%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още