fallback

Боливия планира да национализира електроенергетиката си

Сега активите на боливийската Национална електроенергийна компания са собственост на компании от Франция, Великобритания и Испания

18:02 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Боливия обсъжда план за национализация на електроенергийния сектор на страната, съобщи РИА Новости, позовавайки се на латиноамерикански медии.

Сега активите на боливийската национална електроенергийна компания ENDE, създадена през 1962 г. и приватизирана през 90-те години на миналия век с цел да се стимулира развитието на икономиката, са собственост на компании от Франция, Великобритания и Испания.

Относно намерението за възстановяване на собствеността на държавата върху ENDE боливийският президент Ево Моралес е коментирал, че ако това стане, „произведената електроенергия ще се използва не само за обезпечаване на вътрешните потребности на страната, но и за експорт”. Президентът същевременно е допълнил, че му е „необходимо известно време, за да прецени дали следва да се национализира електроенергийният сектор на страната”.

През последните години в Боливия е проведена обширна национализация на различни отрасли на промишлеността. Под контрола на държавата напълно е преминал добивът, преработката и преноса на петрол и природен газ, износът на които носи значителни доходи. По мнението на президента на страната тези средства трябва „справедливо да се разпределят между жителите на цялата страна, включително коренното население в бедните планински райони“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още