fallback

Руските банки молят за държавна намеса при преговори за $400 млрд. дълг

Преговорите с чужди кредитори целят да се изясни способността на някои руски компании да погасяват заемите си

09:15 | 10.02.09 г.

Руските банки поискаха от правителството да се включи в преговорите за преструктуриране на дългове за 400 млрд. долара към чуждестранни банки, които стават изискуеми в рамките на четири години, казва шефът на Руската асоциация на регионалните банки, цитиран от Bloomberg. 

Асоциацията отправи писмена молба към правителството след преговори с банки като HSBC Holdings Plc, чиято цел е била да се изясни способността на някои компании да изпълнят задълженията си по отпуснати заеми, пояснява Анатолий Аксаков, президент на асоциацията. Правителството обаче все още не се е произнесло по въпроса.

„Ще е най-ефективно дългът да се преструктурира, така че да е ясно на всички, кредитори и заематели, как ще бъде платен дългът,“ добавя Аксаков. „Правителството има тези средства. Някои банки и компании имат доста големи валутни пасиви в балансите си.“

Прогнозите за загубите на европейските банки във връзка с руските заеми предизвикаха спад на рублата спрямо долара и йената. Русия е обещала над 200 млрд. долара за спешно финансиране на фона на спад в цените на петрола, довел най-големия енергиен доставчик в света до най-сериозната икономическа криза от 1998 г., когато правителството на Борис Елцин не успя да обслужи 40 млрд. евро държавен дълг.

Централната банка в страната разшири на 20 пъти коридора на движение на рублата спрямо кошницата на долара и еврото от 11-ти ноември предивид обезценката на валутата от 35% спрямо долара от август насам. През последните шест месеца чуждестранните резерви на Русия са намалели с 35%.

„Никои от руското правителство не е намекнал, че се обмисля някакво преструктуриране на дълга," казва Ерик Краус, стратег от Otkritie Financial Company. „Единствената цел на бавното, поетапно девалвиране на рублата е да позволи на компании да закупят достатъчно чуждестранна валута, за да могат да покрият дълговете си с падеж през 2010 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още