fallback

Обама към Сената: Приемете плана, не играйте игри

Новият президент на САЩ използва първото си официално обръщение към нацията, за да окаже силен натиск върху законодателната власт

08:50 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама, който вече няколко дни оказва натиск върху Сената за приемане на мащабния спасителен план за икономиката предприе нова вербална атака. По време на първото си официално телевизионно обръщение към нацията след встъпването си в длъжност той призова републиканците „да не се опитват да играят обичайните политически игри“, а да приемат пакета от мерки.

По думите на Обама рецесията е направила американците толкова слаби, че единствено правителството може да „съживи внезапно икономиката“ на страната, като според него провалът на съвместните действия би могъл да „превърне настоящата криза в катастрофа“, предава АР.

„Партито вече свърши“, заяви Обама.

Бързото приемане на закона за наливане на средства във все по-влошаващата показателите си икономика се ползваше с подкрепата и на двете партии в САЩ, но постепенно се появиха спорове и задачата се усложни. Така прокарването на спасителния пакет се превръща в сериозно изпитание за току-що поелия президентския пост Обама.

„Планът не е перфектен. Никой план не е перфектен. Не мога да гарантирам със сигурност, че всичко в този план ще подейства точно по начина, по който се надяваме. Мога обаче да кажа с абсолютна убеденост, че ако не успеем да се задействаме само ще задълбочим кризата, а така също и болката, която изпитват милиони американци“, каза президентът.

Според вижданията на президента САЩ биха могли да бъдат в по-добро състояние още през следващата година, визирайки ситуацията на пазара на труда, кредитирането и цените на жилищата. „Ако направим нещата правилно, тогава в началото на следващата година можем да видим значително подобрение“.

Очаква се дебатите около плана на Обама да продължат и днес. Според очакванията на анализаторите също днес може да станат ясни подробностите относно мерките за подкрепа на финансовата система, които трябваше да бъдат обявени още вчера. Поради неизгладените противоречия по някои детайли обаче и този пакет от мерки все още не може да бъде официално обявен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още