fallback

Ръст на индексите на Стария континент, мощно повишение в Русия

Ръстът идва след добрите новини за британската банка Barclays и френските автомобилостроители

19:56 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа отбелязаха повишения в първата търговска сесия за новата седмица. Настроенията се определяха основно от позитивните новини, които дойдоха от френския автомобилен сектор и британската банка Barclays.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 повиши стойността си с 0,4 на сто до 199,35 пункта, с което повиши ръста си от началото на годината до 0,5 на сто. Позитивен тласък на търговията дадоха и спекулациите, че в САЩ ще бъде постигнат компромис относно решението за отпускане на 780 млрд. долара за икономически стимули.

Във Франция индексът CAC 40 повиши стойността си с 0,4 на сто до 3 134,87 пункта, като основна роля за това имаше новината, че президентът на страната Никола Саркози е обявил правилата за отпускане на кредити на автомобилните компании, които са получили 6 млрд. евро държавна помощ.

На Острова също се търгуваше позитивно след печалбата, която обяви Barclays на фона на тежките новини за повечето финансови институции. Банката е успяла да спечели впечатляващите 2,66 млрд. лири, което доведе до ръст на пазарната й капитализация с 11 на сто. Основният британски индекс FTSE 100 пък се повиши с 0,4 на сто до 4 307,61 пункта.

Немският индекс DAX добави 0,5 на сто към стойността си, докато в Швейцария и Италия основните индекси напреднаха съответно с 0,7 и 1,1 на сто. В Испания IBEX се повиши с 0,5 на сто.

Ръстове отбелязаха и водещите индекси в Централна и Източна Европа, като в Полша повишението на WIG възлезе на 2,3 на сто, докато в Чехия PX50 напредна с 3,7 на сто. В Унгария пък BUX се повиши с 2 на сто.

Най-впечатляващо се представи руският индекс RTS, който повиши стойността си с цели 9,3 на сто до 569,14 пункта. Изригването на бенчмарка дойде след спекулации, че търсенето на суровини от страна на Китай отново започва да се повишава и заради вдигането на инвестиционната оценка на производителите на стомана от страна на Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още