fallback

Украйна може да поиска заем от Русия от 5 млрд. долара

Писма с молба да се окаже финансова помощ на Украйна са били отправени и към САЩ, страни от ЕС, Китай и Япония

17:44 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Украйна е отправила молба миналата седмица за оценка на възможността за предоставянето на заем в размер на 5 млрд. долара от страна на Русия за покриване на бюджетния дефицит на Урайна, съобщи РИА Новости, позовавайки се на официално съобщение на руското Министерство на финансите. В съобщението се уточнява, че засега няма официално обръщение от Украйна до руското правителство за отпускане на посочения кредит.

Междувременно преди два дни украинският премиер Юлия Тимошенко е съобщила в Мюнхен, че Русия се е съгласила да предостави кредит за покриване на дефицита на украинския бюджет в размер на 5 млрд. долара, коментира РИА Новости. По думите на Тимошенко писма с молба да се окаже финансова помощ на Украйна за покриване на бюджетния й дефицит са били отправени и към САЩ, страни от ЕС, Китай и Япония.

Руският министър на финансите Алексей Кудрин е заявил от своя страна, че по принцип Русия изразява готовност да поддържа с финансови средства съседните й страни.

В частност, първият транш от стабилизационния кредит (с общ размер от 1 млрд. долара) за Беларус вече е отпуснат. Освен това около 2 млрд. долара кредит са обещани на Киргизия, разглежда се и въпросът за отпускане на заем за Армения в размер на 500 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още